Diş Çürümesi Nasıl Gelişir?
Diş çürümesi birbirini etkileyen 3 faktörün sonucudur: Bakteri, diyet şekeri ve hassas diş yüzeyi.
Vücudunuzun
diğer bölümleri gibi ağzınız da bakteri barındırır. Bu bakteriler,
yediğiniz şeker ve karbonhidratların bir bölümünü aside dönüştürür.
Bakteriler ve oluşturdukları asit, dişinizin yüzeyine yapışan ve diş
plağı adı verilen yapışkan maddeyi oluşturur.
Bakterilere ek
olarak, plak da mukus ve yiyecek parçacıklarından oluşur. Dilinizi
dişinizi fırçaladıktan birkaç saat sonra diş yüzeyinin üstünde
gezdirdiğinizde plağı hissedersiniz. Doku, hafif pürüzlüdür ve özellikle
arka dişlerin yüzeylerinde daha iyi fark edilir. Plak, tam diş eti
çizgisinin üzerindeki alanlarda ve diş dolgularının sınırlarında molar
(azı) ve premolar dişlerin oyuk ve yarıklarına sıkıca tutunur.
Plakta
oluşan ve çürümeye neden olan asit, dişin diş minesi yüzeyindeki
minerallere saldırır. Plağın neden olduğu erozyon, diş minesinde küçük
oyuklar (açıklıklar) oluşmasına yol açar. Bunu başlangıçta fark
etmezsiniz. Çürümenin ilk belirtisi, tatlı, çok soğuk ya da sıcak bir
şey yediğinizde hissettiğiniz ağrıdır.
Diş minesinde bir kez
çürüme başladığında, altındaki daha yumuşak dentin zedelenmeye açık hale
gelir. Dentin, dişin ortasında diş özüne giden küçük kanallar içerir.
Bakteri hassas diş özüne erişirse iltihap meydana gelir. Diş özü
içindeki kan damarları genişler ve buna bağlı olarak, dişte genişleyecek
yer olmadığı için, ağrı hissedersiniz Buna ek olarak, vücudunuz dişten
çevre dokulara bakteri istilasına karşı koymak için alyuvarları
gönderir.
Bakterinin neden olduğu bu tür enfeksiyon diş apsesi
olarak bilinir. Dişin çevresindeki kan damarları genişler. Genişlemiş
damarlar, 0 bölgedeki sinirler üzerinde baskı yapar ve daha fazla ağrıya
neden olur. Genellikle, vücudun bununla başa çıkma çabalarını bir yana
bırakırsak, enfeksiyon diş özünü etkiler; sinirler ve kan damarları
ölür. Diş ağrısı kesilir, ancak diş, daha sonra, bazen yıllar sonra
apseye neden olur.
Kalıcı dişlerde, diş çürümesinin gelişimi bir
ya da iki yıl alırken, süt dişlerinde süre daha kısadır. Asidin ilk
oluşumu, bir şey yedikten sonra ilk 20 dakika içinde meydana gelir.
şanslı olduğunuz bir nokta ise, bakteri, asit ve yediğiniz yiyeceklere
karşı tamamen incinebilir, zedelenebilir durumda olmamanızdır Ağzın
kimyası ve mekaniği belirli bir miktar koruma sağlar: tükürüğünüz ve
dilinizin hareketleri yıkıcı ve bozucu maddelerden bazılarını
temizleyebilir. Günümüzde, diş hekimliği de, diş çürümelerinin
etkilerini azaltmak için koruyucu önlemler ve tedaviler sağlamaktadır.
2 Mart 2012 Cuma
DİŞ ÇÜRÜMESİ
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder