12 Ekim 2011 Çarşamba

GİZLİ ŞEKER

Bizim bildiğimiz şekilde gizli seker tıp dilinde ise glukoz tolerans bozuklugu olarak bilinen hastalık şeker hastaliginin iki kati oranda gorulur. Bunun anlami her 4 kisiden birisinde gizli seker hastaligi oldugu anlamina gelmektedir. Her yil bu hastalarin % 4-9’unda asikar seker hastaligi gelismektedir. Gizli seker hastaligi olan hastalarin cogunda aclýk kan sekeri normal olabilir. Aclik kan sekeri bozuk veya hafif yüksek olanlarin (bozulmus aclik sekeri) cogunda gizli seker olmayabilirse de bu durum seker hastaligi icin bir risk olusturmaktadir.


Aclik kan seker bozuklugu erkeklerde kadinlara gore 1.5-3 kat daha fazla gorulmektedir. 50-70 yas arasinda bozuk aclik kan sekeri olan kisi sayisi artar ve daha onceki yaslara gore 7-8 kat daha fazla gorulur. Aclik kan sekerinin bozuk olmasi yani yuksek olmasi pankreasdaki beta hucrelerinin iyi calismadiginin bir gostergesidir.


Gizli şekeri olanlarda sık görülen bazı sorunlar var: Göbek-karın bölgesinden şişmanlama, iyi kolesterol HDL’de azalma, trigliserid düzeyinde yükselme, ürik asidin fazlalaşması ve hipertansiyon eğilimi bunların en önemlileri.

Eğer gizli şekere bu sorunlar da eşlik ediyorsa, koroner kalp hastalığı ve kalp krizine yakalanma ihtimali neredeyse açık diyabet oranına yaklaşabilir.


Gizli şeker ihtimali sizde de var mı? Açlık ve tokluk şekeri değerlendirmelerini –ve mümkünse insülin ölçümlerini- kimlerin yaptırması lazım? Ailesinde ve çok yakın akrabalarında şeker hastalığı bulunanlar, kilo fazlalığı veya şişmanlık sorunu yaşayanlar, özellikle bel çevresi genişliği ile birlikte (erkeklerde 102, kadınlarda 88 cm.yi geçenler) kilo alanlar, bel çevresi oranının kalça çevresine oranı 0,8’i geçenler ya da beden kitle indeksi 26’nın üzerinde olanlar, gebelik şekeri sorunu yaşayanlar ve mümkünse iyi kolesterolü az, trigliseridi yüksek bulunanlar, hipertansiyonlular ile gut hastalarının bu testleri yaptırmalarında fayda var.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder