20 Mayıs 2012 Pazar

ARDIÇ YAĞI KANSERE UMUT OLACAK MI ?

Kütahya da iki lise öğrencisi, farelerden alınan kanserli hücrelerde deneyler yaparak, ardıç yağının meme kanseri hücrelerini yok ettiği sonucuna ulaştı.

Özel Konuralp Fen ve Anadolu Lisesi 9 uncu sınıf öğrencileri Dilara Rabia Altıkat ve Hatice Kübra Saraoğlu, Biyoloji Öğretmeni Mehmet Ali Akyol danışmanlığında “Ardıç, Kantaron ve Çörek Otu Yağlarının Albino Mouse 4T1 Meme Kanseri Hücreleri Üzerindeki Etkisinin İncelenmesi” konulu proje hazırlayarak, çeşitli proje yarışmalarına katıldı.



Söz konusu proje, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu nun (TÜBİTAK) düzenlediği yarışmada Bursa da yapılan bölge elemelerinde sergilenmeye değer görülürken, özel bir okulun organize edilen 20. INEPO Çevre Proje Olimpiyatı nda ise çevre ve sağlık kategorisinde ikinciliği elde etti.

Altıkat, yaptığı açıklamada, projeyi, çağın yaygın hastalıklarında biri olan meme kanserine hem doğal hem de ekonomik çözüm bulma düşüncesiyle oluşturduklarını bildirdi.



Kanserin ölüm nedenleri arasında kalp hastalıklarından sonra ikinci sırada geldiğini belirten Altıkat, “Ülkemizde yılda en az 20 bin kişiye meme kanseri teşhisi konulmaktadır. Bu yüzden geleneksel tıpta tedavi amacıyla kullanılan bitkisel uçucu ve sabit yağların meme kanseri hücreleri üzerindeki etkilerini araştırdık” dedi.



Çörek Otu Ve Kantaronda 3 te 2 Oranında Başarı Sağlandı



Saraoğlu da ardıç, kantaron ve çörek otu yağlarının meme kanseri hücresi üzerindeki etkilerini belirlemek amacıyla Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Laboratuvarı nda deneyler yaptıklarını anlattı.



Deneylerde, farelerden alınan Albino Mouse 4T1 meme kanseri hücrelerle ardıç, kantaron ve çörek otu yağlarını kullandıklarını ifade eden Saraoğlu, şöyle konuştu:

“4 ayrı petri kabına, biri kontrol olmak üzere sırasıyla ardıç, çörek otu ve kantaron yağlarını ekledik ve 21 saat sonunda incelemeler yaptık. Yağların kanser hücreleri üzerinde etkili olup olmadığını, etkiliyse hangi oranda etkili olduğu kaydettik. Elde ettiğimiz sonuçlara göre, kontrol grubundaki hücrelere oranla ardıç yağı eklenen petri kabında canlı hücreye rastlamadık. Yani ardıç yağı eklenen hücre grubunda artış meydana gelmediği gibi, tüm canlı hücreleri de öldürdü. Çörek otu yağı ve kantaron yağı eklenen petri kabındaki hücrelerin ise 3 te 2 sinin yok olduğunu gözlemledik.”



Saraoğlu, fare meme kanseri hücrelerinin fizyolojik ve anatomik özellikleri bakımından insan meme kanseriyle büyük benzerlikler gösterdiğine dikkati çekerek, hücreler laboratuvar ortamında hızla çoğaldığı için kolaylıkla inceleyebildiklerini kaydetti.



Bu çalışmayla özellikle ardıç yağının onkolojik tedavi edici özelliği olduğunu kanıtladıklarını söyleyen Saraoğlu, klinik çalışmaların ayrı bir proje olarak sürdürülebileceğini sözlerine ekledi.



Akyol ise çok pahalı olan kanser tedavisinin bu yöntemle gelecekte ucuzlayabileceğini dile getirdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder