Vatani Çin ve Hindistan olan, fakat bugün birçok çesit ve kültür
formlarıyla bütün subtropikal memleketlerde yetiştirilen, yaprak
dökmeyen, uçucu yağ taşıyan küçük ağaçlar. Yaprakları
derimsidir.Çiçekler, beyazımsı renkli, meyveleri büyük, toparlak yassı,
açık sari renkli, ince kabuklu, bol usârelidir.Meyvelerinin çekirdekli
ve çekirdeksiz cinsleri bulunur. Meyve dilimlerinin kabukları soyulunca
acılık kalmaz, rahatlıkla yenebilir.Kızmemesi veya altıntop gibi
isimlerle de tanınır.
Türkiye’de yetiştiği yerler: Güney, Güneybatı, Kuzeydoğu Anadolu’da yetiştirilir.
Faydaları: C vitamini bakımından zengindir. Meyve kabuklarından
marmelat yapilir. Karaciğerin normal çalışmasını sağlar. Hazmı
kolaylaştırır. Vücuda biriken suyu ve zehirli atıkları atar. Kani
temizler. Bedeni ve zihni yorgunlukları giderir. Akciğer ve göğüs
hastalıklarında faydalıdır
20 Mayıs 2012 Pazar
GREYFURTUN FAYDALARI
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder