Adından da anlaşılabileceği üzere, tam tahıl tahılın tüm kısımlarını içermektedir.
* Lif açısından zengin dış kabuk (kepek) : Kaba dış kabuk konsantre durumdaki birçok besleyici maddeyi içerir: Lifler, B vitamini, mineraller, protein ve fitokimyasallar (doğal olarak oluşan sağlığa yararlı bitkisel maddeler).
* Ortadaki nişastalı kısım (endosperm) : orta tabaka - en büyük kısım - bitkinin ana enerji deposudur. Karbonhidratlar, proteinler, az miktarda B vitamini içerir.
* Oldukça zengin iç kısım (tohum) : Tahılın en küçük parçası olmasına rağmen tohumda birçok yararlı madde bulunur: önemli yağlar, mineraller, B vitaminleri, E vitamini ve fitokimyasallar.
Tahıl işlendiğinde kepek ve tohum gider geriye yalnız endosperm kısmı kalır. Bu birçok yararlı maddenin kaybı demektir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder